Miody świata – miód akacjowy
Piękne, dorodne drzewo, obsypane małymi, białymi kwiatami – to dzięki niemu powstaje miód akacjowy. Jasny, słodki i pełen korzystnych dla naszego organizmu właściwości: prawdziwe płynne złoto od Matki Natury!...
Piękne, dorodne drzewo, obsypane małymi, białymi kwiatami – to dzięki niemu powstaje miód akacjowy. Jasny, słodki i pełen korzystnych dla naszego organizmu właściwości: prawdziwe płynne złoto od Matki Natury!...
Spośród rozmaitych miodów z całego świata Wilelaiki (Christmas Berry) Honey wyróżnia się bursztynowym kolorem i lekko pikantnym posmakiem. Powstaje dzięki kwiatom wilelaiki… prosto z Hawajów! ...
Bluszcz – symbol wierności i trwałości życia, a jednocześnie roślina trująca, którą w średniowieczu obsadzono mury obronne, by odstraszyć wroga. Z jednej strony jej spożycie może być groźne dla zdrowia i życia człowieka, z drugiej, to roślina niezwykle miododajna. Trochę o samym bluszczu Bluszcz pospolity (Hedera helix) należy do rodziny araliowatych i jest gatunkiem zimozielonym i długowiecznym. Niektóre odmiany, potrafią mieć nawet do 700 lat. Trwałość bluszczu wynika z jego niewielkich wymagań glebowych i klimatycznych. W Polsce występuje we wszystkich typach lasów i jest pod...
Miód pitny sycono już w czasach starożytnych. Podobno delektowali się nim nawet greccy i rzymscy bogowie. W Polsce pijano go najczęściej w czasach średniowiecznych. Polecany był małżonkom tuż po ślubie, stąd nazwa miodowego miesiąca. Co warto o nim jeszcze wiedzieć? ...
Nowa Zelandia to nie tylko cudowny, nieco surowy kraj, ale także piękne, czasem groźne krajobrazy znane m.in. z „Władcy pierścieni” Petera Jacksona. Tylko w takich okolicznościach przyrody mogły powstać tak unikalne miody jak manuka czy rewarewa. Piękne, choć surowe krajobrazy Nowej Zelandii Co to takiego rewarewa? Rewarewa lub inaczej wiciowiec nowozelandzki Knightia excelsa, należący do rodziny Proteaceae, powszechnie występuje w Australii, Afryce Południowej oraz oczywiście w Nowej Zelandii. Rewarewa jest wiecznie zielonym, niezwykle atrakcyjnym drzewem endemicznym osiągającym do 30 m...
Miód gryczany zwany czasem „miodem starców” ma dość specyficzny smak i wygląd, dlatego nie sposób pomylić go z żadnym innym. Ten chyba najciemniejszy ze wszystkich miodów zalecany jest szczególnie osobom w podeszłym wieku. Dlaczego? Charakterystyczny wygląd miodu gryczanego pozwala go w łatwy sposób odróżnić od innych. Posiada niezwykle ciemny, brunatny, czasem wręcz prawie czarny kolor mocnej herbaty. Zaliczany jest do miodów nektarowych, a pszczelarze pozyskują go z drobnych kwiatów gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum, Fagopyrum sagittatum). Ta rosnąca w klimacie umiarkowanym roślina jednoroczna z rodziny...
Dużo deszczu i piękna pogoda podczas kwitnienia to idealne warunki, by powstała jasno bursztynowa, miękka słodycz miodu tupelo. Powstający w zagrożonym ekosystemie Tupelo skarb, gwarantuje niezwykłe doznania smakowe i pozostawia niezapomniane wrażenia. To prawdziwa królowa wśród egzotycznych miodów. Miód tupelo jest produkowany przez pszczoły miodne, które zbierają nektar z kwiatów białych drzew Tupelo Ogeechee (Nyssa ogeeche). Te niepozorne zielonkawe kwiaty rozwijają się później w „jagodopodobne” owoce. Najbardziej cenionym jest miód z drzew, które skupione są wzdłuż rzek w północno-zachodniej Florydzie jak...
„Dlaczego człowiek umiera, skoro w jego ogrodzie rośnie szałwia?” To łacińskie przysłowie, które najlepiej oddaje dobroczynne właściwości tej rośliny. W starożytności przez Greków i Rzymian była uznawana za roślinę magiczną i do dzisiaj uważana jest za królową ziół. Szałwia jest rośliną wieloletnią i pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie zwykle rośnie na suchych, skalistych i pagórkowatych zboczach. W Polsce kilka gatunków występuje w dzikiej formie, możemy więc spotkać ją na suchych łąkach czy też trawiastych wzgórzach. Pochodzi z rodziny jasnotowatych i występuje...
Miód, od wieków uznawany za napój bogów, miał nie tylko chronić przed demonami, ale także zapewniać dobrobyt i pomyślność. Dobroczynne właściwości miodu odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy wkładali go faraonom do grobowca. Również w Polsce ma ogromne tradycje, a polska wigilia bez miodu, to po prostu nie wigilia. Świąteczne produkty to nie tylko karp, kapusta czy mak, ale również miód. Okres zimowy to doskonały czas, by sięgnąć po niego w kuchni - nie tylko za sprawą jego cudownych właściwości, ale także...
Na rynku dostępne są przeróżne miody, a ich właściwości zależą od wielu czynników, jak pogoda, klimat czy np. gatunek pszczół. Ale czy zapłaciliby Państwo za kilogram miodu ponad 20 000 zł? Niektórzy twierdzą, że miód elficki jest wart swojej astronomicznej ceny. Czy faktycznie tak jest?...
Drzewo eukaliptusowe Eucalyptus Globulus pochodzi z Australii i to właśnie ten kraj jest głównym producentem miodu eukaliptusowego. Od kilku wieków drzewo to rozprzestrzeniło się jednak także inne części świata, jak Indie, Południowa Afryka czy Europa, a miód ten zyskuje coraz większe uznanie konsumentów. [caption id="attachment_22325" align="aligncenter" width="734"] Kwiaty eukaliptusa[/caption] W samej Australii rośnie 700 gatunków eukaliptusa. Wlaśnie dlatego miody eukaliptusowe mogą równić się od siebie zarówno pod względem barwy, jak i smaku. Co ciekawe, wbrew temu, czego można by się spodziewać, miód...
Słoneczna Hiszpania to nie tylko ojczyzna paelli, flamenco i utalentowanych piłkarzy. To właśnie na Półwyspie Iberyjskim, pełnym cudownej przyrody, powstają wyjątkowe, owocowe miody, niektóre o bardzo egzotycznych smakach! Miód z nutą cytrusowo-owocową Hiszpańskie pszczoły zdecydowanie mają w czym wybierać, jeśli chodzi o kwiaty. Na przykład, w południowo-wschodniej części kraju, słynącej z rozległych sadów cytrynowych Murcji, powstaje miód cytrynowy. Zbierany jest na wiosnę, ma jasny kolor i bardzo wyraźny, cytrusowy smak – co ważne, to naturalny aromat, bez żadnych polepszaczy! Obok drzewek cytrynowych, także...
Izrael, biblijna kraina „mlekiem i miodem płynąca”, od tysiącleci może poszczycić się osiągnięciami w dziedzinie pszczelarstwa. Od starożytnych uli aż po współczesnych miód życia – poznaj izraelskie miody! Najstarsze ule na świecie Pozyskiwanie miodu w Izraelu faktycznie sięga czasów bardzo odległych. Już trzy tysiące lat temu, czyli w czasach, kiedy rządzili tacy biblijni władcy, jak Dawid i Salomon, starożytni pszczelarze doskonalili swoje rzemiosło. Właśnie tutaj, w dolinie Jordanu, archeolodzy zupełnie niespodziewanie odnaleźli najstarsze ule świata. Podczas wykopalisk odkryto ponad trzydzieści uli, glinianych cylindrów...
Miód od wieków znany jest ze swoich niesamowitych właściwości. Nie tylko dodaje smaku i słodyczy w kuchni, poprawia humor, dodaje energii czy wreszcie znakomicie wpływa na wygląd i kondycję naszej skóry i włosów. Można wykorzystywać go na rozmaite sposoby, a niektóre możliwości miodu naprawdę mogą zaskoczyć. [caption id="attachment_22258" align="aligncenter" width="697"] Miód wykorzystywany jest na różne sposoby[/caption] Piękna skóra i włosy Miód to doskonały naturalny kosmetyk, nawilżający zmęczoną i wysuszoną skórę. Miód ma bowiem silne działanie regenerujące, skutecznie wygładzając zmarszczki i uelastyczniając cerę. Dzięki użyciu...
Miód i wanilia to dwa skarby natury – każde z osobna ma swoje wyjątkowe właściwości, a kiedy występują razem, w postaci miodu waniliowego, zapewniają niecodzienne doznania! Miód aromatyzowany wanilią stanowi połączenie dwóch wspaniałych aromatów. Nasycenie „zwykłego” miodu ziarnami wanilii daje wyjątkowy smak, który z pewnością docenią amatorzy deserów. Waniliowy miód sprawdzi się również jako dodatek do serów, na przykład smakowitego brie, albo w parze z kawą czy herbatą, zwłaszcza tą czarną typu earl grey. Na pewno polubią go także najmłodsi, zwłaszcza,...
Miód jako niezwykle popularny składnik wielu produktów do pielęgnacji skóry i włosów, doskonale wpływa na ich kondycję i wygląd. Warto pamiętać, że miód sam w sobie może być świetnym kosmetykiem. Od wieków stosowały go najsłynniejsze piękności, władczynie, ale także nasze mamy i babcie. Głównymi składnikiem miodu są cukry, ale zawiera on również m. in. przeciwutleniacze, sole mineralne, witaminę C, katalazę, ryboflawinę i niacynę. Dokładne proporcje składników zależne są od rodzaju kwiatu, z którego miód jest pozyskiwany. Z tego względu niektóre...
Grecja może poszczycić się wielowiekową tradycją wytwarzania miodu, a do tego posiada najwięcej uli na akr w całej Europie. Bujna, wyjątkowa roślinność, korzystny klimat i mnóstwo słońca – nic dziwnego, że greckie miody są znane na całym świecie! Już od czasów starożytnych Grecy wykorzystywali miód w roli substancji słodzącej podczas przygotowywania posiłków. Miód pitny był jednym z ulubionych trunków dawnych Kreteńczyków, zaś pszczoły czczono jako symbol bogini Artemidy, uwieczniono je nawet na antycznych efeskich monetach. Sam Hipokrates zalecał częste przyjmowanie miodu, a...
Od wieków wiadomo, że miód może mieć niezwykłe właściwości – nie tylko odżywcze i smakowe. W zależności od regionu oraz rosnących w nim roślin, miody potrafią służyć lokalnej ludności w rozmaitych celach, przyjmując nazwy, których nie powstydziłby się niejeden bajkopisarz. Któż z Was nie chciałby bowiem spróbować miodu elfickiego czy miodu życia? [caption id="attachment_22098" align="aligncenter" width="640"] Miody mogą mieć zbawienne działanie na organizm człowieka[/caption] Najdroższy miód na świecie Zacznijmy od miodu elfickiego (Elvish). Jego cena waha się od ok. 20 do 25 000...