Rewarewa – niezwykły miód z niezwykłych kwiatów
Nowa Zelandia to nie tylko cudowny, nieco surowy kraj, ale także piękne, czasem groźne krajobrazy znane m.in. z „Władcy pierścieni” Petera Jacksona. Tylko w takich okolicznościach przyrody mogły powstać tak unikalne miody jak manuka czy rewarewa.
Co to takiego rewarewa?
Rewarewa lub inaczej wiciowiec nowozelandzki Knightia excelsa, należący do rodziny Proteaceae, powszechnie występuje w Australii, Afryce Południowej oraz oczywiście w Nowej Zelandii.
Rewarewa jest wiecznie zielonym, niezwykle atrakcyjnym drzewem endemicznym osiągającym do 30 m wysokości i 1 m średnicy. Charakteryzuje się smukłą koroną oraz podłużnymi liśćmi.
Rewarewa to jednak nie tylko piękne wysokie drzewa, ale także krzewy, które sąstałym elementem krajobrazów nowozelandzkiej, dzikiej natury. W październiku i listopadzie na kwiatowych gałęziach o długości 10 cm pojawiają się gęste skupiska kwiatów wielkości 2–3,5 cm, które wyglądają jak spiralne zwoje podobne do strąków, zakończone charakterystycznymi aksamitnymi igłami. Charakteryzują się piękną, jaskrawoczerwoną barwą i wytwarzają obficie nektar, przyciągając rzesze pszczół i ptaków.
Skomplikowana struktura kwiatowa przystosowana jest do zapylania przez ptaki oraz zapobiega zapylaniu krzyżowemu. Ziarna pyłku rewarewa są dość duże i mają około 40–50 mikronów. Podobnie jak w przypadku wielu roślin zapylanych przez ptaki, budowa kwiatów sprawia też, że tylko niewielka część pyłku trafia do nektaru. W rezultacie, tak jak w przypadku miodu manuka, otrzymujemy miód o niskiej zawartości pyłku.
Miód rewarewa – właściwości
Miód rewarewa zawiera dużo minerałów i pierwiastków śladowych. Charakteryzuje się podobnym poziomem glukozy oraz fruktozy, co sprawia, że naturalnie, ale wolno krystalizuje. Ze względu na swoje właściwości często mylony jest ze wspomnianym miodem manuka.
Grubo skrystalizowany miód, jak właśnie rewarewa, to nie tylko cudowne odżywienie i nawilżenie skóry, ale także idealny naturalny peeling do twarzy, a nawet całego ciała. Można z niego zrobić odżywkę do włosów, maseczkę na twarz, ale także dodać do kąpieli. Niezwykły, ziołowy armat wspaniale zrelaksuje i odświeży.
Z niezwykłych kwiatów powstaje także cudowny, bursztynowy miód z odcieniem czerwieni. To naturalny środek słodzący i zdrowa alternatywa dla cukru. Posiada niezwykły, głęboki, słodki, nieco ziołowy smak, który idealnie nadaje się do napojów. Na zimowe chłodne dni herbata z odrobiną cytryny, imbiru i miodu rewarewa cudowne rozgrzeje i doda energii.
Ziołowy, głęboki smak miodu rewarewa idealnie sprawdzi się także w naszej kuchni. To wspaniały dodatek nie tylko do napojów, deserów, ale także wytrawnych potraw. Rukola, gruszka, ser kozi i nowozelandzki miód to przecież doskonały przepis przepis na wspaniałą sałatkę!
Sałatka z rukoli z serem i gruszką:
- rukola,
- twardy ser kozi,
- 2 gruszki,
- ziarna słonecznika,
- orzechy włoskie,
- 2 łyżki mikstury Cardio dr Gaja
- 2 łyżki miodu rewarewa,
- sok z 1 cytryny.
Umyć rukolę, ułożyć na półmisku. Zetrzeć na grubych oczkach kozi ser i posypać sałatę. Gruszkę obrać, pokroić na ósemki i skropić sokiem z połowy cytryny. W międzyczasie uprażyć na suchej patelni słonecznik i pokruszone orzechy włoskie. Gruszkę oraz schłodzone ziarna dodać do rukoli.
Na koniec sos: wymieszać miksturę Cardio z sokiem z cytryny i miodem rewarewa i polać przed podaniem. Smacznego!
Zdjęcia:
https://pixabay.com/pl/krajobraz-nowa-zelandia-tle-natura-3865053/
https://foter.com/search/instant/?q=Knightia+excelsa
https://foter.com/fff/photo/5193516653/f61ab732cc/
https://pixabay.com/pl/mi%C3%B3d-cytryna-%C5%BCywno%C5%9Bci-zdrowe-imbir-3434198/