Boże Narodzenie pachnące miodem
Miód, od wieków uznawany za napój bogów, miał nie tylko chronić przed demonami, ale także zapewniać dobrobyt i pomyślność. Dobroczynne właściwości miodu odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy wkładali go faraonom do grobowca. Również w Polsce ma ogromne tradycje, a polska wigilia bez miodu, to po prostu nie wigilia.
Świąteczne produkty to nie tylko karp, kapusta czy mak, ale również miód. Okres zimowy to doskonały czas, by sięgnąć po niego w kuchni – nie tylko za sprawą jego cudownych właściwości, ale także ze względu na jego aromat i smak.
Świąteczne słodkości
Pierniczki to zdecydowanie świąteczny specjał i, jak każde ciasto piernikowe, wymagają miodu. Nie może on być jednak zbyt wyrazisty i intensywny w zapachu, przyprawy korzenne są bowiem same w sobie niezwykle aromatyczne. Ponieważ ciasto poddawane będzie obróbce termicznej, najlepiej wybrać niezbyt drogi miód wielokwiatowy.
Ciasteczka można przygotować przed samymi świętami albo upiec wcześniej i odłożyć, aby zmiękły. Najlepiej wtedy włożyć je do szczelnej puszki i dodać kawałki obranych owoców, np. jabłek. Dzięki temu nabiorą wilgoci i nie wyschną przed Wigilią.
Obecnie na rynku znajdziemy ogromną ilość posypek, lukrów, płatków i innych ozdób, które sprawią, że nasze pierniczki mogą stać się nie tylko przecudną ozdobą choinkową, ale i fantastycznym prezentem dla rodziny lub znajomych. Wspólne pieczenie świątecznych ciasteczek to także wspaniała rozrywka dla naszych pociech.
Boże Narodzenie to moment, kiedy warto sięgnąć po przepis na staropolski piernik miodowy. Dawniej nazywano go ciastem pieprznym, ponieważ przygotowany był z dodatkiem pieprzu i innych równie aromatycznych przypraw, jak imbir, cynamon, goździki czy kardamon.
Zdecydowanie nie polecamy tu intensywnych miodów, jak np. miód spadziowy. Bardzo ciężki i dominujący smak może sprawić, że piernik może być nawet gorzki, zwłaszcza że miodu będziemy potrzebowali aż ½ kg. Można go zrobić kilka dni wcześniej, ponieważ dość długo zachowuje świeżość.
Zimą warto sięgnąć po niezwykły miód manuka. Będzie on idealnym dodatkiem np. do kompotu z suszu. Ważne, by dodać go po ugotowaniu i przestudzeniu kompotu, tak by nie stracił swoich magicznych właściwości. Nie tylko wzbogaci smak kompotu, ale w zimowym okresie doda energii i witalności.
Nie tylko desery kochają miód
Miód nadaje się nie tylko do deserów i ciast. Jest także doskonałym dodatkiem do serów, mięs czy ryb.
Śledzie w sosie na bazie piernika, cytryny i miodu manuka to idealne danie na świąteczny stół. Nie zapominajmy tylko o cynamonie, kardamonie i goździkach.
Zamiast oleju, warto natomiast dodać miksturę olei CARDIO. Mieszanka oleju lnianego, z wiesiołka, czarnuszki i ostropestu doda karpiowi niepowtarzalnego charakteru, którym powinni zachwycić się wszyscy goście.
Dla tych, którzy nie są zwolennikami łączenia śledzi z piernikiem, możemy przygotować wersję słodko-kwaśną śledzia. Sos powstały z mieszanki podsmażonej cebuli, przecieru pomidorowego, octu i miodu doskonale skomponuje się z nieco słonymi śledziami.
Miodu możemy z powodzeniem użyć także podczas przygotowywania karpia. Proponujemy przepis, dzięki któremu zaoszczędzimy sporo czasu podczas samej kolacji. Można bowiem usmażyć go wcześniej i podpiec przed samym podaniem.
Składniki:
- 850 g oczyszczonych filetów z karpia,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- mąka pszenna,
- masło klarowane do smażenia,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżki oliwy.
Dzień przed przygotowaniem potrawy oczyszczone płaty karpia pokroić na porcje. Posypać solą a następnie obtoczyć w mące pszennej. Cebulę obrać i pokroić na krążki. Ułożyć płaty karpia w naczyniu przekładając je cebulą, lekko docisnąć, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na noc.
Następnego dnia wyjąć karpia z naczynia, usunąć cebulę i wyłożyć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Smażyć partiami po około 34 minuty z każdej strony na złoty kolor. Obsmażone filety przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu położyć obrany i cieniutko pokrojony czosnek. Polać mieszanką miodu, musztardy i oliwy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec przez około 15 minut.
Gotowe!
Zdjęcia:
https://pixabay.com/pl/mi%C3%B3d-cynamon-miska-mi%C3%B3d-pszczeli-2542952/
https://pixabay.com/pl/wypieki-pierniki-ciastka-korzenne-2090467/
https://pixabay.com/pl/piernik-bo%C5%BCe-narodzenie-powstawania-629706/
https://pixabay.com/pl/suszone-owoce-mieszany-%C5%BCywno%C5%9Bci-700030/
https://foter.com/photo2/eat-herring-tomato-salad-whole-wheat-bread-food/