Filipiny – świat uśmiechu, papai i kokosa [Podróże Manuki, cz. 4]

filipiny

Filipiny – świat uśmiechu, papai i kokosa [Podróże Manuki, cz. 4]

Pora na kraj wyspiarski – filipiński archipelag to jeden z najpopularniejszych celów podróży turystów z całego świata! Zresztą, nie bez powodu: piaszczyste plaże, przejrzysta woda i gościnni gospodarze robią swoje. Dlaczego Filipińczycy są uważani za wyjątkowo szczęśliwych ludzi i który tutejszy owoc to prawdziwy superfood?

Jeszcze przed przyjazdem zadzwoniłem do mojej dawnej znajomej. Maria, długowłosa piękność, odbiera mnie z lotniska i zawozi do swojej rodzinnej wioski na obrzeżach największej wyspy archipelagu, Luzon, obiecując błogi relaks w cieniu palm.

 

Dobre samopoczucie zawsze i wszędzie

Ponad siedem tysięcy wysp, długie kilometry plaż, różnorodność fauny i flory… Filipiński archipelag, oblewany przez wody Oceanu Spokojnego, może się wydawać rajem na ziemi. Ten raj niestety często jest narażony na klęski żywiołowe, jak potężne tajfuny. Jednak mimo wyzwań rzucanych przez matkę naturę Filipińczycy są uważani za jeden z najszczęśliwszych i najbardziej beztroskich narodów na świecie.

Nie rozpamiętują przeszłości, potrafią cieszyć się swoim towarzystwem, a do tego czerpią radość z prostych rzeczy. Opiekują się sobą nawzajem, bardzo dbają o relacje rodzinne… i potrafią bez wielkich ceremoniałów i funduszy zorganizować wspaniałą fiestę. Gościnni i życzliwi dla przybyszy, także dla turystów.

filipiny

Palmy, biały piaseczek i spokojne wody Pacyfiku – to wszystko czyni filipińskie plaże prawdziwym rajem na ziemi.

 

Przyjeżdżamy do rodzinnej wioski Marii – wszędzie dookoła małe drewniane chaty z paleniskiem na zewnątrz i bezpiecznym schronieniem przed deszczem pod dachem. Może nie wygląda to imponująco, ale mieszkańcom wystarcza aż nadto.

Wokół pełno ludzi, słychać rozmowy i śmiech, przed każdym domostwem stoi ławeczka, która aż prosi się o krótki odpoczynek i rozmowę z gospodarzem. Bardzo mi tu dobrze. Wszyscy mnie witają ciepło i machają do Marii, która prowadzi mnie do domu swojej babci. Przedstawiam się całej rodzinie i czuję lekko pikantny zapach, płynący z kociołka… Oho, chyba coś będziemy jeść!

filipińczycy

Filipińczycy są uważani za jeden z najszczęśliwszych narodów na ziemi – potrafią się cieszyć drobiazgami i doceniać to, co mają dookoła.

 

Nie ma jak adobo, czyli filipińskie przysmaki

Babcia Marii, cała w uśmiechach, częstuje mnie adobo – chyba najbardziej rozpowszechnionym filipińskim daniem. „Adobo” to właściwie nazwa sposobu gotowania, chodzi o przygotowanie czegoś w marynacie z octu, soli, pieprzu, czosnku, sosu sojowego i przypraw. Chyba najbardziej lubię kurczaka adobo podanego z ryżem… dawniej chodziło po prostu o zakonserwowanie mięsa przed zepsuciem, a dziś to ważny element tradycji.

Pysznej tradycji, dodajmy! Filipińczycy mają też szczęście, jeśli chodzi o warzywa i owoce – dzięki korzystnemu klimatowi rośnie tu mnóstwo pysznych i zdrowych smakołyków. Do najzdrowszych należy między innymi talong, czyli bakłażan, a także awokado, słodki ziemniak… i, oczywiście, kokos!

adobo

Niegdyś sposób konserwowania mięsa, dziś – ulubione danie Filipińczyków, czyli adobo.

 

Kokos, superfood rodem z Filipin

„A może kokosa na deser?”, mówi do mnie młodszy brat Marii, wyciągając w moją stronę charakterystyczną, włochatą kulę. Przemysł kokosowy stanowi ważną część filipińskiej gospodarki. Nic dziwnego, palm tutaj pod dostatkiem, a ten owoc to prawdziwe superfood: nie sposób wyliczyć wszystkich jego dobrodziejstw dla organizmu.

Każda część kokosa ma swoje zastosowanie. Woda kokosowa przyda się sportowcom podczas wysiłku, zaś olej kokosowy sprawdzi się w kuchni oraz jako naturalny kosmetyk. Nawilża, pomaga w problemach skórnych, zastąpi płyn do demakijażu, a wymieszany z proszkiem do pieczenia zadziała jako  pasta do zębów. A świeży kokos na deser smakuje po prostu wyśmienicie!

Chcę się zrewanżować moim gospodarzom i wyciągam z plecaka słoik Miodu Manuka – mojego imiennika – który przywiozłem ze sobą jako prezent prosto z Nowej Zelandii. Krzew manuka ma mnóstwo zastosowań, na przykład Maorysi stosowali jego liście do łagodzenia gorączki, a sam miód z nektaru kwiatów manuka posiada wiele naturalnych walorów.

kokos

Palma pierwszeństwa dla tego, kto wymieni wszystkie zbawienne właściwości kokosa!

 

Naturalne rozjaśnianie skóry

Filipinki, tak jak wiele innych dam w Azji, chciałyby mieć piękną, jasną cerę… natura na szczęście śpieszy im z pomocą! Maria podsuwa mi pod nos dojrzałą, soczystą papaję, która nie tylko bosko pachnie i smakuje, ale może pomóc w rozjaśnieniu przebarwień i miejsc, które na naszej skórze z natury są ciemniejsze, jak choćby łokcie czy kolana.

Mus z papai działa jak najlepsza maseczka, wystarczy nałożyć na 10 minut i gotowe!”, śmieje się Maria, przekrawając owoc na pół. To prawda, enzymy i kwasy zawarte w papai zmniejszają pigmentację i wygładzają skórę. Co więcej, przygotowanie musu to łatwizna: wystarczy wydłubać miąższ i lekko go „rozciapać”, można też go zmiksować, żeby był gładszy.

Na włosy z kolei znakomicie działa płukanka z kory pnącza znanego jako gugo: ten naturalny szampon przyspiesza wzrost włosów i pielęgnuje skórę głowy. Przygotowuje się go podobnie jak herbatę, zaparzając kawałki kory w gorącej wodzie przez kilka-kilkanaście minut.

papaja

Równikowy, ciepły i wilgotny klimat Filipin sprzyja różnorodności pysznych owoców – część z nich, jak papaja, sprawdzi się jako przysmak i jako… kosmetyk!

 

Żal opuszczać Filipiny i wyjeżdżać z miejsca, gdzie wszyscy wydają się pogodni i optymistycznie patrzą w przyszłość… takie nastawienie chciałbym wywieźć ze sobą z archipelagu! A do tego kilka słojów z olejem kokosowym i przepis na kurczaka adobo, sekretna receptura babci Marii. Pochwalę się znajomym w domu, a co!

 

Zdjęcia:

Plaża: https://pixabay.com/en/white-sandy-beach-philippines-928100/

Dzieci tańczące: https://unsplash.com/photos/0kUCCQm1VE4

Adobo kurczak: https://pixabay.com/en/adobo-chicken-pork-exotic-food-2098032/

Kokos: https://pixabay.com/en/food-coconut-fruit-healthy-3062139/

Papaja: https://pixabay.com/en/papaya-tropical-fruit-pawpaw-ripe-771145/

Kokosowy filmik: https://www.youtube.com/watch?v=-lPSvacnIcs