Bez kategorii

miody greckie

Miód grecki – beneficjent śródziemnomorskiego klimatu

Grecja może poszczycić się wielowiekową tradycją wytwarzania miodu, a do tego posiada najwięcej uli na akr w całej Europie. Bujna, wyjątkowa roślinność, korzystny klimat i mnóstwo słońca – nic dziwnego, że greckie miody są znane na całym świecie!   Już od czasów starożytnych Grecy wykorzystywali miód w roli substancji słodzącej podczas przygotowywania posiłków. Miód pitny był jednym z ulubionych trunków dawnych Kreteńczyków, zaś pszczoły czczono jako symbol bogini Artemidy, uwieczniono je nawet na antycznych efeskich monetach.   Sam Hipokrates zalecał częste przyjmowanie miodu, a...

Krzew manuka

Manuka (Leptospermum scoparium) jest gatunkiem krzewów lub niewielkich drzew, typowych dla szaty roślinnej wschodnich wybrzeży wysp Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Nazwa rośliny pochodząca z języka Maori (mānuka) używana jest w głównie w Nowej Zelandii. Natomiast w Australii zwyczajowo stosuje się nazwę drzewo herbaciane (ang. tea tree), powstałą za sprawą kapitana Cook’a pijającego napar z jego liści.   Wiecznie zielony krzew manuka mierzy zazwyczaj od 2 do 5 metrów, ale zdarzają się też okazy 15-metrowego drzewa. Choć morfologicznie rośliny mogą różnić się...